Elektrická práce, elektrická energie, výkon el. proudu

01.06.2012 10:43

Po připojení ke zdroji elektrického napětí se ve vodiči vytvoří elektrické pole, které způsobí usměrněný pohyb volných elektronů. Elektrony se přemísťují od jednoho konce vodiče k druhému a tím konají práci.

 

Volné elektrony narážejí na stěny vodiče a na ionty v krystalické stavbě kovu, předávají jí část své pohybové energie a tím zvyšují vnitřní energii vodiče - vodič se zahřívá.

Při průchodu elektrického proudu vodičem konají síly elektrického pole práci. Tato práce se nazývá elektrická práce. Prochází-li vodičem, mezi jehož konci je napětí U, proud I po dobu t, vykoná elektrické pole práci W:

W = U . I . t

 

Elektrické pole koná práci - přisuzujeme mu energii, kterou nazýváme elektrická energie - pochází ze zdroje elektrického napětí

Spotřeba elektrické energie (práce elektrických sil) v domácnosti se měří elektroměrem.

 

 

Elektrický výkon je elektrická práce W vykonaná za dobu t elektrickým proudem I ve vodiči, mezi jehož konci je napětí U:

P = W / t = U . I

V tepelných elektrických spotřebičích se přeměňuje elektrická energie na vnitřní energii spotřebičů, které se zahřívají a odevzdávají teplo do okolí. Takto se část energie ztrácí a tak zavádíme takzvaný příkon - tj. elektrická práce, která se skutečně  za 1 s vykonala. Jednotkou příkonu je Watt (W)

P0 = U . I = R . I2

Tento údaj najdete na štítcích elektrospotřebičů (nebo na patici žárovky).

Známe-li elektrický příkon P0  a dobu t , po kterou vodičem procházel proud, určíme elektrickou práci ze vztahu: W = P0 . t
Jednotkou je wattsekunda - Ws nebo větší jednotka kilowatthodina - kWh.