Karboxylové kyseliny
kyselina mravenčí - součást mravenčiho jedu, dezinfekční a konzervační prostředek
kyselina octová (odvozená od ethanu) - štiplavě páchnoucí kapalina - potravinářství, konzervace
výroba barviv a plastů
Karboxylové kyseliny vázané v tucích
Aminokyseliny
Ve všech živých organismech jsou vázané karboxylové kyseliny s charakteristickou aminovou skupinou - NH2
kyselina aminooctová (glycin) - nejjjednodušší - bezbarvá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě
nukleové kyseliny - v buněčných jádrech - podílejí se na rozmnožování organizmů
deoxyribonukleová kyselina (DNA) - zásadní význam pro přenos dědičné informace
Estery
v přírodě časté příjemně vonící složky plodů rostlin i vosků a tuků, ve vodě nerozpustné, jen v org. rozpouštědlech
produkty reakce kyselin a alkoholů - esterifikace - chemická reakce kyseliny s alkoholem - vzniká ester a voda
ethylester kyseliny octové - bezbarvá ve vodě nerozpustná příjemně vonící kapalina - používá se jako rzpouštědlo