Karboxylové kyseliny

18.05.2013 16:47

kyselina mravenčí - součást mravenčiho jedu, dezinfekční a konzervační prostředek

kyselina octová (odvozená od ethanu) - štiplavě páchnoucí kapalina - potravinářství, konzervace

                                                                                                       výroba barviv a plastů

Karboxylové kyseliny vázané v tucích

 

 

Aminokyseliny

Ve všech živých organismech jsou vázané karboxylové kyseliny s charakteristickou aminovou skupinou - NH2

kyselina aminooctová (glycin) - nejjjednodušší - bezbarvá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě

nukleové kyseliny - v buněčných jádrech - podílejí se na rozmnožování organizmů

deoxyribonukleová kyselina (DNA) - zásadní význam pro přenos dědičné informace

 

Estery

v přírodě časté příjemně vonící složky plodů rostlin i vosků a tuků, ve vodě nerozpustné, jen v org. rozpouštědlech

produkty reakce kyselin a alkoholů - esterifikace - chemická reakce kyseliny s alkoholem -  vzniká ester a voda

ethylester kyseliny octové - bezbarvá ve vodě nerozpustná příjemně vonící kapalina - používá se jako rzpouštědlo