Významné látky v organizmech
Cukry a jejich příbuzní
Sacharidy - organické sloučeniny z vázaných atomů uhlíku, vodíku a kyslíku
Molekuly jednoduchých sacharidů obsahují vždy více hydroxylových skupin a jednu skupinu karbonylovou.
glukosa C6H12O6
- fotosyntéza - sluneční záření + oxid uhličitý + voda ... vzniká glukosa + kyslík
- bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě, sladké chuti (glykys - řecky sladký)
- hroznový cukr
- hlavní součást umělé výživy
- porušení správné hladiny glukosy v krvi - cukrovka
sacharosa C12H22O11
- bílá krystalická látka, rozpustná ve vodě, sladké chuti
- cukr (řepný, třtinový)
škrob (C6H10O5)n
- bílá, ve vodě málo rozpustná makromolekulární látka
- důležitá součást potravy (brambory, chleba, mouka, rýže)
- průmyslová výroba lepidel a glukosy
glykogen
- obdoba škrobu v lidském organismu (živočišný škrob)
- vzniká v játrech, ukládá se v játrech a ve svalech jako zásobní látka (v případě potřeby se štěpí v jednoduchý cukr)
celulosa (C6H10O15)n
- bílá pevná makromolekulární látka - polysacharid
- tvoří stěny buněk (cellula - latinsky buňka)
- vlákna z bavlníku, lnu a konopí, dřevo obsahuje 50 % celulosy
- výroba papíru, umělého hedvábí, celofánu
Tuky
estery alkoholu glycerolu a kyselin s větším počtem atomů uhlíku v molekule (kyselina palmitová, stearová, olejová)
esterifikace (vznik tuku v organismu)
glycerol + karboxylové kyseliny ...vzniká tuk + voda
pevné tuky (máslo, sádlo, lůj) - estery kyseliny palmitové stearové
kapalné tuky (rostlinné oleje, rybí tuk) - estery kyseliny olejové a k. kyselin s dvojnými vazbami mezi atomy uhlíku
působením hydroxidu sodného (nebo draselného) - tuky se rozkládají:
- vzniká glycerol a sodné (nebo draselné) soli karboxylových kyselin - mýdla
Bílkoviny
makromolekulární látky
obsahují vázané atomy uhlíku, vodíku, kyslíku a dusíku nebo síry a fosforu
základní složka všech živých organismů (19 % hmotnosti člověka)
důležitá složka potravy živočichů - trávení - rozložení bílkovin na jednodušší látky
vznikají spojováním aminokyselin
Biokatalyzátory - enzymy
- makromolekulární látky, základem je bílkovina
- spouštějí chemické reakce v organismech, ovlivňují metabolismus (látkovou výměnu)
- lidská ústa - enzym amylasa - štepení škrobu
- lidský žaludek - enzym pepsin - štěpení bílkovin
pro činnost enzymů jsou nezbytné vitamíny
s činností enzymů souvisí působení hormonů (rovnováha vnitřního prostředí)
biotechnologie - výroba využívající činnost živých organismů (kvasinek, bakterií, plísní)
- výroba piva, vína, sýrů, jogurtů, penicilínu